zondag 16 december 2007

De kop is eraf!

Na een goede mentale voorbereiding in het prachtige Kaapstad is Team HBB/SLAM donderdag de 13e aangekomen in Durban voor het Eikos WK J22.

Het weerzien met J'tje was emotioneel daar zij een lange reis van +/- 8000 mijl, inclusief een ronding van Cape Point, goed had doorstaan. Helaas, toen zij op de kade stond is er ingebroken door iemand op zoek naar drugs en handig gereedschap. De waarde van de zeilspullen in de boot is gelukkig door de dief over het hoofd gezien en niks cruciaals is meegenomen. Alleen een hele goede poetsbeurt en wat kleine klusjes was nodig om haar klaar te maken voor het evenement.

Op vrijdag is de hele dag besteed aan poetsen, wegen en meten. De Naval Base in Durban was ter beschikking gesteld voor de J22 klasse om alle boten klaar te krijgen voor het water. Na de hele dag poetsen konden we onszelf zien in de romp van J'tje. Zaterdag is ze zonder problemen door de laatste metingen gekomen en te water gelaten in het warme water van de Indische oceaan. Het eerste trainingsrondje daarna was in de industriële haven van Durban. Door het slechte weer (regen) en het gebrek aan begeleiding door iemand met een motor konden we helaas niet naar buiten de echte oceaan op. Na een kort en zeer nat uur zijn we terug gegaan naar de jachthaven voor de openingsceremonie.

De openingsceremonie werd opgeluisterd door een groep dansers die o.a. het nationale lied Shosholoza zongen. Dit is ook de naam van het Zuid-Afrikaanse America's Cup team en betekent zoveel als 'we werken samen'. De line up van zeilers is niet minder dan indrukwekkend te noemen met deelnemers zoals Ian Ainslie, Mark Sadler, David Rae en Craig Miller. De hulp en vriendelijkheid van de lokale zeilers is overwedigend. Boodschappen worden voor je gedaan, gereedschap uitgeleend voor de hele week en iedereen komt je welkom heten.

Vandaag voor het eerst de echte Indische oceaan op. Voorafgaand daaraan was er een sailpast, voorbij een grote catamaran met daarop de commodore van de Point Yacht Club en verscheidene VIP's. De route naar buiten is nog een beetje oppassen met het ontwijken van grote vrachtschepen en zandbanken maar daarna is het water eindeloos. Voor de practice race waren de omstandigheden perfect: 10-15 knopen wind, opbouwende golven en dolfijnen die met de boten mee opzwemmen! Het duurde een tijdje voor de startlijn er goed inlag en iedereen had begrepen dat je pas na het startsignaal over de lijn mocht maar na één generale repetitie waren we op weg. Het team stond op scherp en de eerste boventon werd als tweede gerond. Dit is tot het laatste rak naar boven zo gebleven waarna we door een tactisch goede beslissing naar links als eerste boven kwamen. Voor de wind is de voorsprong zelfs nog verder uitgebouwd en zijn we met een comfortabele voorsprong als eerste gefinished. Met andere woorden: Team HBB/SLAM heeft haar visitekaartje afgegeven. Morgen komt de wind uit de andere hoek en is de verwachting dat het harder waait dus het wordt hard werken om dit goede resultaat weer neer te zetten.

Weer terug op de jachthaven zat de sfeer er weer goed in. Ongeveer een derde van de teams werd naar voren geroepen om zich voor te stellen en wederom een paar gadgets en t-shirts in ontvangst te nemen. Na een hamburger en een drankje rollen wij ons bedje in om ons goed voor te bereiden op de eerste races van dit WK.

Team HBB / SLAM
vanuit Durban, South Africa

3 opmerkingen:

balk zei

Heey Jeroentje+team,

Heel veel succes maandag met de eerste echte race! Ik hou het hier vanaf de andere andere kant van de wereld ook wel een beetje in de gaten hoor.

mzzl,
Sander B

Heiko & Lineke zei

Well done!
Nice outfit.

Heiko & Lineke

Unknown zei

hai Hbb slam team!

leuke foto! Hoop dat jullie tevreden kunnen terugkijken over deze eerste dag. Veel succes deze week en don't worry, be happy :-)

gr.Carine