zondag 8 juni 2008

Team Den Boer 3de op Westfalen Cup

Vlak bij Dortmund in Bergkamen was afgelopen weekend een Grade 3 matchrace event georganiseerd door Hoegel Sports Events. Samen met Martijn Punt en Robert Janssen gingen we als team Den Boer hier naar toe.

Sportina

Hoegel S.E. heeft voor dit evenement 5 sportina-600's mee genomen. Een kort bootje met een bol rompjemet een loszittende kiel-midzwaard verbinding. De 5 knopen wind die er maximaal stond zorgde ervoor dat de bootjes voornamelijk dwars uit wilden, maar daar had iedereen gelukkig last van.

Opening

Zaterdag begon om 9 uur met een introductie van Bergkamen door de burgemeester en van alle teams om vervolgens te moeten wachten op wind.

Deelnemers

Op vrijdag was er de Bergkamen Cup gevaren. Van de 8 deelnemers werden de top 5 aan de Westfalen Cup toegevoegd. De overige 7 deelnemers van de Westfalen Cup hadden zich rechtstreeks geplaatst via hun plaats in de Wereld Ranglijst.

Het format bestond uit 2 poules van 6 teams

Waarbij de poules als volgt waren ingedeeld:

Poule A

Willim
Chateau
Feitsma
Noel
Lakshaman
Soyka

Poule B

Meister
Andresen
den Boer(wij)
Huynh
Stein
Haacks

 Goed begin is het halve werk

Wij mochten het spits afbijten tegen Haacks, de nummer 4 van de vrijdag-qualifier. Deze wedstrijd wisten we vrij gemakkelijk te winnen.

De tweede wedstrijd was tegen de hoogst geplaatste deelnemer uit onze poule en dat was Meister. Tijdens de eerste start poging won hij de start waarna hij halve wind naar de bovenboei zeilde, dit vond het committee toch iets te gek en brak de wedstrijd af.

Ook bij de 2de poging won hij de start maar dit keer konden we op zijn spiegen om de bovenboei en doordat Meister de onderboei iets te krap nam, konden wij hem door iets mooier te ronden met iets meer gang voorbij door het tot voorbij de layline van de 2de bovenboei zetten. Daarna was het vrij naar de finish zeilen en kon hij ons niet meer inhalen. Stand 2-0.

Baanwijziging

Na de tweede wedstrijd had het committee de baan verandert. In plaats van de start tussen de boven en onderboei lag de start nu onder de onder boei. Hierdoor hoefden de genen die naar de onder boei moesten niet door de start van andere boten heen te varen.

De derde wedstrijd was tegen Stein. Deze begon voor hem al met een penalty vanwege te vroeg dippen. De start wisten we te winnen, maar door een ongelukkige draaing van de wind zorgde er voor dat we net ongelukkig verdedigde en hij ons over bakboord kon op pakken. Bij de onderton realiseerde Stein te laat dat de baan was veranderd en voer hij de boei voorbij waardoor wij weer de leiding konden pakken. Vervolgens konden we de wedstrijd vrij gemakkelijk af maken. Stand 3-0

Running out of luck

Nog maar 1 overwinning was nodig om zeker te zijn van een plek in de halfe finale. Huynh hebben we wel eens vaker tegen gezeild en onze inschatting was dat dat niet zo'n probleem zou moeten zijn.

Nadat Huynh tijdens het dippen tegen de startboei geparkeerd lag lieten wij het na om hem op te jagen en te voorkomen dat hij kon dippen. Daarna ging onze time on distance naar de pin-end mis doordat de wind opstak en we 10 seconden te kort kwamen. Hierdoor moesten we op het laatste moment achter langs gijpen bij hem waardoor we de verkeerde kant van het kruisrak pakten. Huynh wist zo'n enorme voorsprong op te bouwen dat hij met gemak zijn penalty kon nemen. Maar door een suffe blunder van mij viel deze ook nog eens weg toen ik de onderboei raakte. Stand 3-1

Jury

Nog maar 1 wedstrijd te gaan en wel tegen Andresen. Nadat wij als bakboord boot onterecht een penalty kregen in de prestart verloren we ook de start nog eens.Vervolgens zater we bij de eerste onderboei naast hem aan de binnenkant maar gaf hij ons geen ruimte om de boei te ronden en kregen wij een tweede penalty. Deze moesten we gelijk nemen waardoor we kansloos waren voor de overwinning. Stand 3-2. Nu werd het hopen op wat de rest zou varen.

Zondag

Gelukkig deed iedereen wat ie moest doen en konden wij als 2de in de poule door naar de wedstrijden voor plaats 3 en 4 want doordat het zeilen van de round robin tot half vier op zondag had geduurd was er geen tijd meer voor halve finales en finales.

Kleine finale om plaats 3

In de kleine finale moesten wij tegen Noel, die zijn wedstrijden tot dan toe won door vooral qua boathandling erg netjes te zeilen. 
Wij wonnen de start, maar daarna kwam noel terug. Bij de bovenboei konden wij over stuurboord net achter hem langs om vervolgens te tacken aan de binnenkant van de bovenboei waardoor hij niet over stag kon en de boei ronden. Daarna hebben we de overwinning niet meer uit handen gegeven. Door het gebrek aan wind bleef het bij slechts 1 wedstrijd en werden wij 3de.

Finale - Andresen vs Feitsma

De beide nummers 1 van poule A en B mochten het in een best of 3 met elkaar uitvechten. Uiteindelijk won Andresen zowel de eerste als de 2de wedstrijd waardoor een derde race niet meer nodig was.

De uitslag:

1 Andresen

2 Feitsma

3 den Boer

4 Noel

5-6 Stein / Lakshaman

7-8 Meister / Soyka

9-10 Chateau / Haacks

11-12 Willim / Huynh

Geen opmerkingen: